Na Mariánskej hore v Levoči vyvrcholila dvojdňová pútnická slávnosť

02.07.2006 Levoča

Levoča 2. júla (TASR) - Slávnostnou svätou omšou, ktorú celebroval Ján Chryzostom kardinál Korec, vyvrcholila dnes na Mariánskej hore v Levoči najväčšia pútn...
Levoča 2. júla (TASR) - Slávnostnou svätou omšou, ktorú celebroval Ján Chryzostom kardinál Korec, vyvrcholila dnes na Mariánskej hore v Levoči najväčšia pútnická slávnosť katolíckych veriacich na Slovensku. Tohtoročná sa niesla v znamení 230. výročia založenia Spišskej diecézy a počas obidvoch dní prišlo do Levoče vyše 400 tisíc pútnikov.

Ako pripomenul v homílii kardinál Korec, Mariánska hora bola v minulosti duchovným centrom boja proti totalite. V súčasnosti sa počas púte stáva \"duchovným hlavným mestom Slovenska\". Tisícky veriacich tam prichádzajú s prosbami i vďakou Panne Márii. Zdôraznil, že cirkev si vážila ženy dávno pred nástupom feminizácie.
Vrátil sa aj k pastierskemu listu, ktorým sa slovenskí biskupi obrátili na veriacich pred parlamentnými voľbami. Kardinál odmietol kritiku rôznych \"analytikov a expertov na históriu\", ktorí majú plné ústa demokracie a slobody slova, na druhej strane \"katolícki biskupi nesmú podľa nich svojim veriacim povedať jasne, čo je kresťanské, čo nekresťanské, a čo je rovno protikresťanské a protiľudské\". Vyzval prítomných ignorovať zlé noviny a časopisy, zlé programy v televízii, k ochrane detí a rodín pred zlom.
V závere homílie vyzval k modlitbám za \"všetkých, ktorí boli zvolení do parlamentu, a ktorí budú vo vláde, aby mali odvahu a sily presadzovať čo najdôslednejšie spoločné dobro celého Slovenska. \"Usilujme sa všetci o zdravý život národa a národností celého nášho Slovenska. A úmysly, za ktoré sa modlíme, pomáhajme aj uskutočňovať, niekedy aj kriticky, keď to bude potrebné, ale hlavne pozitívnou spoluprácou každý podľa svojich schopností a možností\".
Na záver odpustovej slávnosti sa prihovoril k účastníkom púte apoštolský nuncius na Slovensku Henryk Józef Nowacki, ktorý vyzdvihol úlohu rodín v spoločnosti a podporu cirkvi rodinám.
Pútnici zaslali z Mariánskej hory pozdravný list Svätému otcovi Benediktovi XVI.
 

Vyberte región